6.000
soorten wilde dieren zijn in beslag genomen tussen 1999 en 2018.
Wildlife Crime
Criminaliteit met betrekking tot wilde dieren is tragisch en moet worden gestopt. IFAW strijdt er samen met onze partners voor dat wilde dieren de bescherming krijgen die ze nodig hebben tegen de kracht van de illegale markten die hun voortbestaan bedreigen.
6.000
soorten wilde dieren zijn in beslag genomen tussen 1999 en 2018.
1.000
parkwachters zijn in de laatste 10 jaar gedood tijdens hun werk.
10.000-15.000
olifanten worden elk jaar gedood door stropers.
Stroperij doodt niet alleen individuele dieren. Het vernietigt ook het leven van hun nakomelingen, brengt hele ecosystemen uit balans en bedreigt de levens van rangers.
Rangers worden door IFAW getraind om Kasungu National Park te beschermen
Stop stropers
Je hebt een netwerk nodig om een netwerk te stoppen. Wij strijden tegen wildlife crime door samen te werken met lokale gemeenschappen en park-rangers. We stoppen het stropen bij de bron door overheden, gemeenschappen en bedrijven te betrekken bij het verstoren van handelsnetwerken en het beschermen van wilde dieren.
We geven trainingen, begeleiding, apparatuur en infrastructuur aan wildlife autoriteiten, politie en douane. We helpen hen ook bij de ontwikkeling van protocollen voor het behandelen van levende wilde dieren tijdens inbeslagnames. Bovendien verzamelen en analyseren we informatie over criminele netwerken en ondersteunen we het plannen van wetshandhavingsacties door overheidsfunctionarissen.
Stop handelaren
We hebben lokale wetshandhavers en douaniers getraind om op te treden tegen illegale handelaren van wilde dieren. Dat begint al met het opsporen van wilde dieren in het handelsverkeer. Zo hebben we bijvoorbeeld in Marokko het screeningsproces bij de douane verbeterd, zodat ambtenaren gesmokkelde berberapen kunnen ontdekken. Bovendien ondersteunden we handhavingsfunctionarissen bij de ontwikkeling van protocollen voor het behandelen van levende wilde dieren tijdens inbeslagnames, het geven van veterinaire noodhulp, en het regelen van onderkomens voor de geredde dieren.
Stop online wildlife crime
Online marktplaatsen en social media-platforms vervangen in rap tempo de oorspronkelijk fysieke markten voor de legale en illegale verkoop van wilde dieren. Dit maakt het voor dierenhandelaren makkelijker dan ooit om in contact te komen met consumenten. Hierdoor komen 's werelds meest bedreigde diersoorten nog meer onder druk te staan. We werken samen met bedrijven, overheden en wethandhavers aan geïntegreerde en sectoroverstijgende oplossingen om de online marktplaatsen waar handelaren werken terug te dringen.
Verlaag de vraag
We kunnen wildlife crime niet stoppen door alleen hard op te treden tegen stropers en handelaren. Ook de vraag naar levende dieren en naar onderdelen van dieren moet omlaag. Dit proberen we te realiseren op twee manieren. Ten eerste werken we samen met bedrijven om te voorkomen dat verhandelde dieren en illegale wildlife-producten in hun winkels of op hun online platforms terechtkomen. Daarnaast voeren we bewustwordingscampagnes om mensen voor te lichten over wildlife crime en te vertellen hoe ze producten die daaruit voortkomen kunnen vermijden.
Werk aan wetgeving
Wildlife crime gebeurt op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau. Een stroper in Suriname kan delen van dieren verkopen aan een Chinese koper via een Amerikaanse website. Daarom werken wij aan oplossingen op alle verschillende niveaus. Samen met overheden en partnerorganisaties werken we aan effectieve wetgeving en beleid om individuele wilde dieren, hele populaties en hun leefgebieden te beschermen. In herkomstlanden beschermen we wilde dieren tegen stropers en in handelsnetwerken en consumentenlanden proberen we de vraag terug te dringen.
Bedreigde soorten in Kenia beschermen door samenwerking met gemeenschappen
Bekijk projectversterking van gemeenschapsparticipatie over grenzen heen
Bekijk projectOperation Jaguar: strijden tegen illegale handel in wilde dieren
Bekijk projectlokale gemeenschappen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen wildlifecriminaliteit
Bekijk projectwij laten zien wat vrouwelijke rangers in hun mars hebben
Bekijk projectwildlife crime is een wereldwijd probleem met een lokale oplossing
Bekijk projecthandel in ivoor is overal een bedreiging voor olifanten
Bekijk projectwildlife crime is een kwestie van vraag en aanbod
Bekijk projectde Europese Unie wordt algemeen beschouwd als de op twee na grootste bestemming voor illegale wilde dieren
Bekijk projecthonden kunnen wildlife crime ruiken
Bekijk projectstropers doden elke dag olifanten in afrika
Bekijk projectPress Releases
Geavanceerde AI-oplossing verstoort de illegale handel in wilde dieren
Lees meerBlog
Van legendarische jagers tot olifantenbeschermers: hoe de Waata terugkomen van uitsluiting
Lees meerBlog
Olifantenstroperij: waarom het een groot probleem is
Lees meerBlog
Behoud van wilde dieren in Kenia
Lees meerBlijf op de hoogte. Sta klaar om iets te doen
Ja, ik ontvang graag nieuws, updates over activiteiten en over toekomstige mogelijkheden om te geven. Ik begrijp dat ik me op elk moment kan afmelden.Unfortunately, the browser you use is outdated and does not allow you to display the site correctly. Please install any of the modern browsers, for example:
Google Chrome Firefox Safari